Letný kurz bežkovania, Šamorín, 29.8.2020

Skvelý kurz bežkovania na kolieskových lyžiach, ktorý som absolvovala spolu s parťákom Emilom v areáli X-Bionic sphere v Šamoríne prišiel ako na zavolanie. Dostal ma opäť na kolieski.

Späť na kolieski

Letný kurz bežkovania bolo moje prvé kolieskovanie po takmer trojmesačnej pauze. Čo sa udialo? Po mojom heroickom výkone kolieskovania z bratislavskej Danubiany do Vojky a späť – 30 km v máji 2020 mi moje problematické ľavé koleno, kvôli ktorému nebehám už niekoľko mesiacov napuchlo a začala som krívať. To bolo jeho posledné volanie o pomoc, aby som už začala niečo robiť, napríklad navštívila ortopéda.

Tak som to konečne začala riešiť. Po návštevách ortopéda, zdiagnostikovaní problému, hľadaní riešenia, ako pomôcť kolenu a celkového návratu k pohybu u fyzioterapeuta, následnom pravidelnom dennom dvojfázovom strečovaní a cvičení cvikov pre posilnenie kolena som sa koncom augusta na parkovisku v areáli X-bionic sphere s malou dušičkou, ale šťastná, postavila na kolieski.

Prečo kurz?

O letnom kurze bežkovania som sa dozvedela z reklamy na Facebooku. Cítila som, že veci sú správne načasované, aby som mohla opäť skúsiť bežkovať na kolieski. Tak som sa prihlásila. Po dohode s fyzioterapeutom som si obstarala na koleno bandáž, ktorá mi mala pomôcť s jeho stabilizáciou počas záťaže. Vedela som, že kurz bude intenzívny a bandáž tak bude mať svoje opodstatnenie.

Cítila som motiváciu sa opäť začať naplno hýbať, a vedieť, ako na to, je aj v prípade jazdenia na kolieski kľúčové. V kolieskovaní som ešte na začiatku a tak mám nádej, že moje prípadné nežiadúce pohybové vzorce budem po kurze vedieť ľahšie odstrániť, než keď už budem do toho poriadne zahryznutá. Parťák Emil moju pozývaciu výzvu zúčastniť sa kurzu prijal, čo ma veľmi potešilo, že si túto aktivitu tiež vyskúša.

Preco kurz?

Nie je parkovisko ako parkovisko

Ráno sme sa s Emilom tešili a mali zároveň aj rešpekt pred tým, čo nás v tento deň bude čakať. Prišli sme v predstihu a zaparkovali na parkovisku v areáli x-bionic sphere, na ktorom sme si mysleli, že sa máme (podľa inštrukcií) stretnúť. Viacerí účastníci sme sa zoskupili pri vchode blízkeho hotela. Bolo už asi 10 minút po plánovanom čase stretnutia, no inštruktora sme nikde nevideli. Niekomu napadlo ísť sa pozrieť “za roh” na druhé parkovisko, či nebude tam. A tak aj bolo. Evidentne sme podcenili zaslaný obrázok mapky, kde bolo miesto stretnutia exaktne označené.

Som rada, že inštruktor Štefan Oravec zo Školy bežkovania naše meškanie prijal športovo a privítal nás s úsmevom. Účastníkom sa rozdala výstroj a šup ho na náš plac, ktorým bola rovná časť prístupovej cesty k parkovisku. Počasie bolo krásne slnečné, horúco začalo byť až okolo obeda, ale našťastie naša tréningová plocha bola z časti v tieni, takže sa tam dalo skryť pred intenzitou slnka.

Na parkovisku x-bionic
Na kurze som sa stretla s kamarátkou Katkou, s ktorou som sa už roky nevidela

Letný kurz bežkovania – začíname

Po úvodnom potykaní si, ako športovci zvyknú robiť, sme najprv začali s osvojovaním základov bežeckého postoja, prácou s rovnováhou, následne sme pokračovali nácvikom bežeckého kroku, tak pre klasiku, ako aj korčuľovanie. To všetko bolo ešte “na suchu”, prv než sme sa postavili na kolieski.

Kurz letného bežkovania
Tréning bežeckého kroku "na suchu"

Po tréningu “na suchu” sme sa postavili na kolieski a začali trénovať techniku pohybu.  Chcem oceniť to, že hoci bol kurz primárne určený pre výuku skate, čiže korčuliarskeho štýlu, Štefan sa venoval zvlášť aj mne a Emilovi. Varioval pre nás pohybové špecifiká pre klasickú techniku, keďže všetci ostatní účastníci sa venovali korčuliarskemu štýlu.

Pre tých, čo mali odvahu a chceli si to vyskúšať v teréne bola možnosť spraviť si malý 4-kilometrový výjazd so Štefanom k hrádzi pri Vodnom diele na Dunaji a späť. Pre mňa bol tento výjazd fyzicky náročnejší, keďže sa šlo väčšinou po rovine, najefektívnejšie bolo ísť súpažou, takže mi to šlo pomalšie. Ale výjazd stál za to a výhľad z hrádze na “dunajské more” bol úchvatný.

letny kurz bezkovania, na hradzi
Naša výprava počas výjazdu z areálu X-bionic sphere k vodnému dielu na Dunaji - foto: Š. Oravec

Súťažné finále a ukončenie kurzu

Potom tí z nás, čo si trúfali, si dali zjazd z hrádze na cestu, ktorou sme prišli. Tí čo radšej stavili na istotu bezpečnosti, vyzuli kolieski a zišli zjazdík pešo. Pokračovali sme spiatočnou cestou späť do šamorínskeho areálu X-bionic sphere. Po krátkej občerstvovacej prestávke sme si spolu na záver zasúťažili na rýchlosť v dvoch družstvách. Bolo milé sledovať a počúvať každého snahu a vzájomné povzbudzovanie sa. Príjemne sme sa zabavili.

Kurz letného bezkovania - ucastnici
Spoločná foto skupiny letného kurzu bežkovania v Šamoríne – foto: Š. Oravec

Pri ikonickej soche oceľového koňa sme si spravili spoločnú fotku a Štefan nám potom rozdal certifikáty o absolvovaní letného kurzu bežkovania. Rozlúčil sa s nami v nádeji, že sme si toho z kurzu odniesli čo najviac a že sa uvidíme bežkovať niekde na Skalke, či Štrbskom plese, kde robieva taktiež zimné kurzy bežkovania.

Letný kurz bežkovania
Záverečné odovzdávanie certifikátov za účasť na letnom kurze bežkovania

Záverom

Na tomto kurze som si uvedomila skutočnosť, že moje zimné bežkovanie bolo vo veľkej miere skôr “turistikovanie” –  šúchanie nohami po snehu, než využívanie odrazu a následného sklzu. Bolo to najmä z nedostatku kondície a používaním nesprávnej techniky. Úprimne, nepotešilo ma to, no zároveň som však cítila aj nádej, že sa s tým stále dá niečo robiť.

Som rada, že som sa na kurze mohla dozvedieť, čo treba zmeniť, na čo sa sústrediť a na čom priebežne pracovať. Vnímam, a to aj vďaka tomuto kurzu, že práve bežkovanie na kolieski môže byť kľúčom k osvojeniu si správneho pohybu, ktorý budem môcť aplikovať aj v zimnej sezóne na bežkách. Nepochybne je tiež dobrým kondičným tréningom, ktorý môžem aplikovať celoročne.

Letny kurz bezkovania
Som rada, že na kurze vládla príjemná, veselá a priateľská atmosféra

Letný kurz bežkovania naozaj odporúčam každému, kto sa chce naučiť robiť pohyb na kolieski zdravo, efektívne a najmä mať z toho aj radosť. Absolvovať kurz bežkovania na kolieski vnímam tiež ako skvelé riešenie, keď uvažujete o kúpe kolieski. Stačí sa najprv zúčastniť kurzu (ktorý je cenovo veľmi dostupný), na ktorom je možné si výstroj zapožičať,  vyskúšať si to a následne sa potom rozhodnúť, či do toho ísť alebo nie. Som veľmi vďačná, že som mala príležitosť byť na tomto kurze.

So Stefanom, instruktorom kurzu bezkovania
Kurz bol skvelý a podnetný, ďakujem Štefan!

Ďakujem Štefanovi za kvalitne odvedený kurz bežkovania a aj za poskytnuté fotky z kurzu. Ak máte konkrétne otázky ku kurzu, neváhajte a navštívte jeho stránky Kurzy bežkovania, kde ho môžete aj priamo kontaktovať. Kurzy bežkovania nájdete taktiež na Facebooku

Ak sa ti páči tento obsah, poteším sa, ak ho pozdieľaš:

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *